ΛΙΔΩΡΙΚΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελα να γνωρίσουμε το Λιδωρίκι

Θα σου πώ που βρίσκεται για να μπορέσεις νάρθεις

εδώ βρίσκεται το χωριό μας, το Λιδωρίκι

** Λιδωρίκι:

 ‘Eδρα του Δήμου Λιδωρικίου με 1.500 κατοίκους, είναι η «καρδιά» των Δωριέων.

Υπήρξε στο πέρασμα των αιώνων προπύργιο και άπαρτο κάστρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις «Θερμοπύλες» της ευρύτερης περιοχής. Η ιστορία του Λιδωρικίου, ηρωική και πλούσια, αρχίζει από την εποχή των Δωριέων, όπως μαρτυράει το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (αρχαία φρούρια, οικισμοί). Στα μεσαιωνικά χρόνια το Λιδωρίκι αποτελούσε το κέντρο της τοπικής αντίστασης κατά των Σλάβων επιδρομέων. Από την εποχή του Λέοντα ΣΤ’, του Σοφού (865-912μ.Χ.) η ορθόδοξη Επισκοπή του Λιδωρικίου ανακόπτει τη Λατινική διείσδυση στην περιοχή και οι Λιδωρικιώτες (οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του) ανθίστανται σε Φράγκους, Καταλανούς. Βενετσιάνους (μνημεία αντίστασης τα τοπικά μεσαιωνικά κάστρα, οι επισκοπές και τα μοναστήρια, το πλήθος των γραπτών μαρτυριών, η συμμετοχή στη μεγάλη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, κ.ο.κ.). Κατά την τουρκοκρατία όλη η περιοχή του Λιδωρικίου βρίσκεται σε διαχρονικό αγώνα κατά των τυράννων (πλήθος οι κλέφτες και οι αρματωλοί, ωραιότατα τα δημοτικά τους τραγούδια).

Οι Λιδωρικιώτες έχουν μεγάλη προσφορά αίματος, παρόντες σε όλους τους αγώνες του έθνους και στην αντίσταση εναντίον κάθε μορφής τυραννίας και ολοκληρωτισμού. Το Λιδωρίκι και η περιοχή του έγιναν ολοκαύτωμα κατά την περίοδο της κατοχής, με εκατοντάδες αθώων θυμάτων. Λυτό το τραγικό γεγονός προκάλεσε την αναβάθμιση της Κοινότητας Λιδωρικίου και την προαγωγή της τιμητικά σε Δήμο Λιδωρικίου που είναι Ιστορικό, Επικοινωνιακό, Εκπαιδευτικό, Οικονομικό και Διοικητικό κέντρο της ορεινής κυρίως Δωρίδας (πρωτεύουσα της επαρχίας Λιδωρικίου κατά την τουρκοκρατία και πρωτεύουσα της επαρχίας Δωρίδας από το 1833). Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της.

Στο Δήμο Λιδωρικίου εντάχθηκαν:

ο ‘Aβορος (υψόμ. 750μ.), η Βραίλα (υψόμ. 590μ.), το Δωρικό (υψόμ. 700μ.), η Περιθιώτισσα (υψόμ. 720μ.), με τις παραδοσιακές οικοδομές, η Στύλια (υψόμ. 840μ.), η Σώταινα (υψόμ. 700μ.), ο Δάφνος (υψόμ. 1.050μ.). Υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και ιστορική «Βασιλική» από το 1760, η δε βλάστηση της περιοχής οργιάζει. Έχει ξενώνα. Το Διακόπι (υψόμ. 620μ.), παλαιό θέρετρο των φυματικών. Έχει δημοτικό ξενώνα. Το Κάλλιο (υψόμ. 400μ.). Έλαβε το όνομα του από την αρχαία Καλλίπολη, πόλη που καταστράφηκε το 278 π.Χ. από τους Γαλάτες. Είναι βυθισμένο στα νερά της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου. Έχουν διασωθεί οι αρχαίες και βυζαντινές οχυρώσεις και πολλά σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου.

Οι Καρούτες (υψόμ. 1.040μ.), γνωστές από τη μεγάλη αντιστασιακή ομώνυμη μάχη κατά την περίοδο της κατοχής, αλλά και για το ωραίο και υγιεινό τους κλίμα. Διαθέτουν ξενώνα.

Το Λευκαδίτι (υψόμ. 700μ.) σημαντικό κτηνοτροφικό κέντρο της περιοχής, αλλά και με πολλές και σημαντικές αρχαιότητες (αρχαίο φρούριο και οικισμός).

Ο Κονιάκος (υψόμ. 1.000μ.), κτισμένος στα ύψη των Βαρδουσίων με εξαιρετική και μοναδική θέα. Διαθέτει κτηνοτροφία σημαντική, αλλά και σπουδαίες αρχαιότητες (Β.Α. του χωριού σώζονται λείψανα αρχαίου και μεσαιωνικού φρουρίου).

Το Μαλανδρίνο (υψόμ. 600μ.) γνωστό ιστορικό και ηρωικό χωριό, το οποίο τον 17o αιώνα ήταν πρωτεύουσα «Καζά», δηλαδή επαρχίας, που περιελάμβανε την περιοχή από τις Καρουτες μέχρι τον παραλιακό Μαραθιά. Σημαντικότατη υπήρξε η προσφορά της επαρχίας αυτής, κατά τους προ του 1821 αγώνες (ελευθερώθηκε από τους Χαλβατζή – Σκαλτσοδήμο στις 31 Μαρτίου του 1821), αλλά και κατά τη διάρκεια του μεγάλου αγώνα. Γνωστή είναι η βοήθεια της προς τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Μεσολογγίου, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη πολιορκία, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές της από τους τυράννους. Στο Μαλανδρίνο σώζονται, σε αρκετά καλή κατάσταση, οι οχυρώσεις της αρχαίας πόλης των Φυσκέων, που υπήρξε θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών. Πολυτιμότατες επιγραφές που φυλάσσονται στους Δελφούς, μαρτυράνε τον πολιτισμό εκείνης της μακρινής αρχαίας εποχής. Οι αρχαίοι ενεπίγραφοι λίθοι που είναι εντοιχισμένοι στις εκκλησίες αυτού του ιστορικού χωριού, τις κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Αξιόλογη είναι και η παλαιοχριστιανική του Βασιλική. Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο.

Η Πεντάπολη (υψόμ. 920μ.) είναι νέο χωριό, που χτίστηκε γύρω στο 1950. Οι κάτοικοί της προέρχονται από τα χωριά: Αιγίτιο, Λεύκα, Παλαιόκαστρο, Σκαλούλα και Καρούτες.

Η Αμυγδαλιά (υψόμ. 640μ.) κεφαλοχώρι της περιοχής, με σημαντική προσφορά σε όλους τους αγώνες του έθνους. Στα βόρεια του διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου. Η Αμυγδαλιά είναι περήφανη για το Ιστορικό Μοναστήρι του Κούτσουρου (Παναγιάς Κουτσουριώτισσας-23 Αυγούστου), που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο μεγάλο Αγώνα του 1821 και κοσμεί την περιοχήτης από το 1648 τουλάχιστον. Τελευταία το Μοναστήρι Κούτσουρου ανακαινίστηκε. Η θέα από εκεί προς τον κορινθιακό κόλπο είναι εντυπωσιακή.

Η Συκιά (υψόμ. 800μ.), έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια σκίασης καθ’ όλη την ημέρα, καθώς είναι χτισμένη στα ριζά της Γκιώνας. Η «Ορθοπλαγιά» της με κλίση αρνητική, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, η οποία εκτείνεται και φτάνει σε ύψος 1.200μ. Μάλιστα, η κορυφή της, ονομαζόμενη «Πλάκα», κατακτήθηκε από ορειβάτες στη 10ετία του ’60 με τρεις προσπάθειες 15-20 ωρών. Για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των αναρριχητών κατασκευάστηκε αναρριχητικό κέντρο, πλησίον του πεδίου, που περιλαμβάνει χώρους διανυκτέρευσης, υποδοχής και ενημέρωσης αυτών.

Το τοπίο είναι πράγματι εντυπωσιακό, αλπικό και το κάνουν πιο ενδιαφέρον τα πολλά σπήλαια της περιοχής. Σε ένα δε απ’ αυτά (με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και φυσική λίμνη) έχει χτιστεί το εξωκλήσι της «Ζωοδόχου Πηγής».

–  http://www.lidorikiotis.gr  /

.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΑΓΩΝΕΣ:


Το Λιδωρίκι, η νέα Δωρική πρωτεύουσα του Δήμου, είναι μια θαυμάσια και ιστορική κωμόπολη, γνωστή για τους μεγάλους αγώνες του για την πατρίδα και το έθνος. Εδώ είχαν τα λημέρια τους οι μεγάλοι οπλαρχηγοί της επανάστασης (Διάκος, Σκαλτσοδήμος, Σιαφάκας, Γούλας, κ.λ.π.), Το μαρτυρικό χωριό κάηκε εντελώς στις 29 Αυγούστου του 1944 από Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Στο Λιδωρίκι πιάστηκε και φυλακίστηκε ο ήρωας της επανάστασης Αθ. Διάκος (Μασαβέτας) στη θέση Βαρούσι, σε μια αυτοσχέδια φυλακή από την οποία δραπέτευσε για να βγει ελεύθερος κοι χρήσιμος στο «κλαρί» για την συνέχιση του αγώνα. Στην ιστορική πέτρινη γέφυρα του «Στενού» – έργο των Ενετών – διάβηκε μικρός ακόμη ο Γιάννης Μακρυγιάννης με τη μητέρα του για να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Σήμερα η ιστορική όσο και μαρτυρική κωμόπολη, αφού γιάτρεψε τις πληγές της, εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πολιτεία, Πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα, κτίστηκε μια σύγχρονη πολιτεία, με σεβασμό στις ιστορικές καταβολές, την αρχιτεκτονική και την μακραίωνη ιστορία του τόπου και παρέχει στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
Ο επισκέπτης θα’ χει την ευκαιρία να γνωρίσει το παλιό χωριό (Βαρούσι) με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τη δική του ιστορία. Η λέξη Βαρούσι είναι Ουγγρική και σημαίνει συνοικία (ένα Βιλαέτι διαιρείται εις ναχαέδες και εις βαρόσι).
Περιδιαβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο ο επισκέπτης θα περάσει απ το θαυμάσιο πέτρινο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονται αρκετά ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Καλλίπολης, όσα πρόλαβαν να περισωθούν απ’ τα βιαστικά νερά της τεχνητής λίμνης.

Η Αρχαία Καλλίπολη καταστράφηκε το 279 π.χ. απ’ τους Γαλάτες ολοσχερώς στο Μουσείο εκτίθενται τα λείψανα της Αρχαίας Καλλίπολης με τα δημόσια κτίρια (ναούς, βουλευτήριο, θέατρο, αγορά, κλπ). Επίσης ο ναΐσκος με τα αγάλματα της Δήμητρας και κόρης (στο ίδιο βάθρο) τους ανδρώνες της «γυναικωνίτιδας» το λουτρό, τις αποθήκες, τα κτερίσματα των υστερορωμαϊκών τάφων , τα πολυάριθμα νομίσματα, οι επιγραφές, τα ψηφιδωτά δάπεδα, το ρωμαϊκό λουτρό, σφραγίδες, αγαλματίδια, απ’ τα γεωμετρικά χρόνια έως τα παλαιοχριστιανικά.

Η ξενάγηση μέσω του περιμετρικού της λίμνης (από δύο διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις) προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες καθώς διέρχεται περιμετρικά τη λίμνη που την αγκαλιάζουν οι ορεινοί όγκοι της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, Θα διαβεί το σημείο που ήταν το ενετικό πέτρινο γεφύρι του «Στενού» και θα σταθεί άναυδος μπρος στα σκελετωμένα σπίτια που φαντάζουν αποστεωμένα στη θέση Βελούχι δίπλα στην Αρχαία Καλλίπολη.

Θα αγναντέψει το ιστορικό κάστρο της Ωριάς με τον Αη – Γιώργη στη Βίγλα του ομώνυμου λόφου με τα χαλάσματα και τα κυκλώπεια τείχη που φυλάνε αναμνήσεις και περάσματα της ιστορίας.

Για το κάστρο της Ωριάς έχουν γράψει αρκετοί συγγραφείς (¶γγλοι, Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί, Έλληνες Ολλανδοί, Ρωμαίοι) μεταξύ αυτών και ο Θουκυδίδης, Στράβων, Λίβιος, Αππιανός, Παυσανίας

Ένα μικρό πέρασμα θα σας εντυπωσιάσει στην βιοτεχνία του Ανδρέα Καραμπέτσου η κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών που με πολύ σεβασμό στην παράδοση και μεράκι φιλοτεχνεί. Πατήστε εδώ για να δείτε δείγματα της δουλειάς του.

Η τεράστια πλατεία της μικρής Πολίχνης καθώς και η πανσπερμία των καταστημάτων θα σας εντυπωσιάσει και θ’ απολαύσετε το καφεδάκι σας η το φαγητό σας κάτω απ τον τεράστιο πλάτανο.

Το Λιδωρίκι είναι κατά κανόνα κτηνοτροφική περιοχή προσφέροντας αρκετά στην τοπική οικονομία Ονομαστά και αρκετά περιζήτητα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, κρεατικά, κλπ).

Αφήσαμε στο τέλος τη μεγάλη ικανοποίηση για τους επισκέπτες καθώς μετά από τόσο κουραστική περιήγηση και ξενάγηση θα ‘χει την ευκαιρία να γευθεί τους εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και κοντοσούβλι είναι τα γευστικά παραδοσιακά Λιδωρικιώτικα εδέσματα.
Στο τέλος θα σας προσφερθεί η τοπική γευστική τυρόπιτα, η τραχανόπιτα, η κολοκυθόπιτα, που με πολύ μεράκι και κατά παράδοση φτιάχνουν οι Λιδωρικιώτισσες νοικοκυρές σε πείσμα της τηλεοπτικής μαγειρικής του γνωστού μας κυρίου Μαμαλάκη!!
Και βέβαια δεν είναι δυνατόν αυτοί οι υπέροχοι μεζέδες να μη συνοδεύονται απ την αθάνατη παραδοσιακή μουσική καθώς το κλαρίνο θα ζωγραφίζει το στίχο…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s