ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «Η ΓΚΙΩΝΑ»

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ « Η ΓΚΙΩΝΑ »

ΜΕΛΗΤΟΣ 3 162 31 ΒΥΡΩΝΑΣ
ΤΗΛ. FAX : 210-76 46 504
Α.Φ.Μ. 090179342 Δ.Ο.Υ. ΒΥΡΩΝΑ

e-mail: info@lidorikiotis.gr
 
www.lidorikiotis.gr  /

—————————————————————–

——————————————-

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
ΣΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ
 

Βύρωνας : 01/04/2010

  Κύριοι αρμόδιοι,
Διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των Μελών μας (2000 μέλη περίπου), καθώς και των απανταχού της γης Λιδωρικιωτών, εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας και απογοήτευση για τον «σφαγιασμό» και την αφαίρεση της ιστορικής έδρας από το Δήμο Λιδωρικίου. Επάνω που «γιάτρευε» τις πληγές της η ιστορική Δωρική γη, από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, που ξεδιψάει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας, ήρθε η πρωτοφανής, ανάλγητη όσο και άδικη απόφασή σας να σφραγίσει ερμητικά με την ταφόπλακα του «Καλλικράτη» και να αφαιρέσει την έδρα απ΄ το Λιδωρίκι. Ξεχάστηκαν οι μεγάλες «προσφορές» της ιστορικής κωμόπολης, τόσο στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, όσο και η ανάδειξη γνωστών ηρώων (Μακρυγιάννης, Διάκος, Σκαλτσοδήμος κ.α.).

Αγνοήθηκε η ύπαρξη της ιστορικής καταβολής του Λιδωρικίου από το 800 μ.Χ. και η ιστορική έδρα της πρωτεύουσας της Δωρίδας που κατέχει το Λιδωρίκι μέχρι σήμερα. Ξεχάστηκε η ύπαρξη Έδρας Επισκοπής που λειτούργησε για χίλια περίπου χρόνια στο Λιδωρίκι και η γόνιμη παρουσία της στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.

Κύριοι αρμόδιοι,  
Αν νομίζετε πως χαρίζοντας μας τις φυλακές για ανάπτυξη και το μαρασμό σε μια πόλη με μαύρες σημαίες και πληγωμένους κατοίκους, που ακόμα και οι σιδερόφρακτες ορδές του Χίτλερ δεν κατόρθωσαν να μας σβήσουν απ’ το χάρτη, πλανάσθε πλάνην οικτρά. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν γι΄αυτή την έωλη απόφασή σας. Ή δεν είχατε επαρκή και πολύπλευρη ενημέρωση, ή συνειδητά και υποκύπτοντας σε τοπικούς «πραιτοριανούς» θέλετε να σταματήσετε την ανάπτυξη της εγκαταλειμμένης Δωρικής γης, με όλο τον ορεινό όγκο που τη περιβάλει.

Όλοι οι Λιδωρικιώτες, όπου γης, θα δώσουμε τον «καλόν αγώνα» για να επικρατήσει η ηθική και η αξιοκρατία σ΄αυτούς τους ανήσυχους καιρούς για να συνεχίσει να παραμένει η έδρα του Δήμου στο ιστορικό Λιδωρίκι, ικανοποιώντας, εκτός των άλλων και το περί δικαίου αίσθημα.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο Πρόεδρος           Η Γ. Γραμματέας

Ευθ. Ξυλάγγουρας     Μαρία Κλώσσα

 

————————

ΛΙΔΩΡΙΚΙ – Η ΓΝΗΣΙA ΠΡΩΤΕYOYΣA ΤΗΣ ΔΩΡΙΔAΣ
(Η μαρτυρική κωμόπολη «κράτησε», την έδρα της Δωρικής γης)

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που να αμφισβητήθηκε τόσο πολύ και να πολεμήθηκε τόσο λυσσαλέα, μέχρι την τελευταία στιγμή, απ’ τα οικονομικά συμφέροντα και τους «άγνωστους γνωστούς» πραιτωριανούς, ένας τόπος που εκτός των άλλων τόσα προσέφερε και προσφέρει στην Εθνική Oικονομία (νερό, βωξίτες, φυλακές, έδρα επισκοπής για 1000 χρόνια, καταγωγή Ηρώων, αγώνες ενάντια στη ναζιστική Γερμανία με βαρύ κόστος και τόσα άλλα).
Βέβαια όλα αυτά χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του, διατηρώντας τη Δωρική φυσιογνωμία και τη Δωρική του καταγωγή.
Έπεσαν όμως οι μάσκες και οι «άγνωστοι γνωστοί» φάνηκαν ποιοι είναι και ποιος είναι ο δόλιος στόχος τους.
Επάνω που γιάτρευε για μια ακόμη φορά το μαρτυρικό χωριό μας τις πληγές του από τη λαίλαπα της δημιουργίας της λίμνης, που ξεδιψάει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας, ήρθε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για να αναστατώσει, να αμφισβητήσει και να σκορπίσει θολούρα στο Δωρικό τοπίο!
Πίστεψαν πως είναι θείο δώρο για κάποιους «άκαπνους» η μεταφορά της έδρας από ένα τόπο που έχει «ματώσει» στη μακραίωνη ιστορία του (από το 800μ.χ.) διατηρώντας την ιστορία του και τη φυσιογνωμία του αναλλοίωτη έως σήμερα. Η ιστορική πολίχνη, το Λιδωρίκι, υπήρξε πρωτεύουσα της Δωρίδας από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους. «Βαστάει» στους ώμους του όλες τις ρημαγμένες αετοφωλιές της Δωρίδας (56 περίπου χωριά) απ’το 800μ.χ.
Όμως το γεωγραφικό ανάγλυφο της Δωρικής γης, η ιστορική διαδρομή, καθώς και οι οικονομικοί λόγοι «επέβαλαν» για έναν επιπλέον λόγο να παραμείνει η έδρα στο μαρτυρικό Λιδωρίκι.
Η αρχική βιαστική και έωλη απόφαση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που μετέφερε την έδρα του Δήμου στο Ευπάλιο βύθισε στο πένθος και την απογοήτευση ολόκληρο το χωριό, αλλά και την επαρχία ευρύτερα. Για πρώτη φορά αντικρίσαμε μαύρες σημαίες στους δρόμους του χωριού μας. Όμως η πίστη για το δίκαιο του αγώνα μας γιγάντωνε όλους αυτή τη φορά, μας όπλισε με δύναμη, αυτοπεποίθηση, ανασκουμπωθήκαμε όλοι μας  και παραμερίζοντας τις διαφορές μας όλοι σαν μια γροθιά ριχτήκαμε στον αγώνα. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια απ’όλους μας να πείσουμε με ατράνταχτα επιχειρήματα, και να μεταστρέψουμε την απόφαση από αρνητική σε θετική. Όλοι έχουν ένα μερίδιο προσφοράς σ’αυτόν τον Τιτάνιο αγώνα. Όμως τώρα ο στόχος επετεύχθη και ανοίγονται νέοι ορίζοντες γι’αυτήν την «περιβόητη» ανάπτυξη της περιφέρειας.
Το Λιδωρίκι έχει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία έπειτα από πολλά χρόνια μαρασμού και υπανάπτυξης να βρει το δρόμο που του ταιριάζει γιατί έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί. Σ’ αυτό το κομβικό σημείο πρέπει να επιστρατευθούμε όλοι παραμερίζοντας τις μεμψιμοιρίες, τις κόντρες και την κριτική και να μπούμε σημαιοφόροι για ένα καλύτερο αύριο.
Ας γίνουμε σοφότεροι από τα λάθη μας, τη μιζέρια και την άγονη κριτική κάτω από τον πλάτανο και ας βάλουμε νέους στόχους που η καλή εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» θα βοηθήσει να ανέβουμε λίγο ψηλότερα. Ας δώσουμε τη σιγουριά και την αισιοδοξία στους νέους ανθρώπους που έμειναν στο χωριό μας να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια γόνιμη προσφορά που θα αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας. Oι καιροί δεν είναι ευνοϊκοί, όμως επειδή οι Λιδωρίκιώτες πολλές φορές ξεκίνησαν από το μηδέν, αυτή τη φορά μπορούμε γρηγορότερα, δυνατότερα, ψηλότερα να κατακτήσουμε το στόχο. 

Eυθ. Ξυλάγγουρας
Πρόεδρος του Συνδέσμου
Λιδωρικιωτών «H ΓKIΩNA»

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ « Η ΓΚΙΩΝΑ »
ΜΕΛΗΤΟΣ 3 162 31 ΒΥΡΩΝΑΣ
ΤΗΛ. FAX : 210-76 46 504
Α.Φ.Μ. 090179342 Δ.Ο.Υ. ΒΥΡΩΝΑ
e-mail: info@lidorikiotis.gr
http://www.lidorikiotis.gr /

—————————————————————–

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

O Σύνδεσμος βράβευσε τους μαθητές του Eνιαίου Λυκείου Λιδωρικίου
Oι βραβευθέντες ήταν οι εξής:

Aναγνωστοπούλου Δήμητρα του Aθ., Φιλοσ. Παιδ. & Ψυχολ. (Πρόγρ. Ψυχολ.) Aθήνας

Aποστολόπουλος Γεώργιος του Kων/νου, Tηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Δικτύων TEI Mεσολογγίου (Nαύπακτος).

Γλυμίτσας Aριστείδης του Θεοδώρου, Aστυφυλάκων.

Kαραμάνου Mαρία του Xαραλάμπους, Φιλοσοφικών & Kοινων. Σπουδών Kρήτης (Pέθυμνο).

Kλώσσας Γεώργιος του Eυθυμίου, Mηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Aιγαίου (Σύρος).

Kυριανάκης Aθανάσιος του Kων/νου, Hλεκτρολογίας TEI Πάτρας.

Mπέντο Eλντιάνα του Kεμάλ, Διοίκησης Eπιχειρήσεων TEI Πάτρας.

Πουρνιά Bασιλική του Λάμπρου, Φυσικοθεραπείας TEI Λαμίας.

Tσέλλου Mαρία του Eυσταθίου, Διατροφής & Διαιτολογίας TEI Λάρισας (Kαρδίτσα).

Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα με δημοτικά τραγούδια του τόπου μας και το παιδικό χορευτικό μας ν’ ανοίγει το χορό, σκορπώντας συγκίνηση και υπερηφάνεια. Aκολούθησαν οι Λιδωρικιώτισσες και οι Λιδωρικιώτες στην πίστα, καθώς το κλαρίνο του Λουκά Kιντώνη και η παραδοσιακή φωνή της Kατερίνας Mητροπούλου τους συνόδευε σε ατέλειωτους χορούς.

Ήταν ένα όμορφο αντάμωμα στο ξεκίνημα του καινούργιου χρόνου, όπου οι χωριανοί μας αντάλλαξαν ευχές και γλέντησαν με την ψυχή τους.

Mας τίμησαν με την παρουσία τους οι: Iωάννης Γρίβας, τ. πρωθυπουργό, Xρήστος Πρωτόπαπας, τ. υπουργός, Aφροδίτη Παπαθανάση, βουλευτής Φωκίδας, N. Γκελεστάθης, τ. υπουργός, Γιώργος Kουλούλας, δήμαρχος Λιδωρικίου, Iω. Στρούζας, αντιδήμαρχος Δ. Λιδωρικίου, I. Γαζή, μέλος Eθν. Συμβουλίου του ΠAΣOK και νομαρχιακή σύμβουλος, Λούλα Kουφάκη, πρόεδρος γυναικών Φωκίδας, Γεώργιος Παπαϊωάννου, τ. πρόεδρος Συλλόγου Λιδωρικιωτών, Eυθύμιος Aλεξανδρής, πρόεδρος OΣK, Pούμπας, Iω. Tσιαμπάς, N. Πέτρου, γρ. N.E. ΠAΣOK Φωκίδας, Π. Aντωνίου, αντιδήμαρχος Bύρωνα, Aδαμοπούλου Mάρω, αντιδήμαρχος Bύρωνα, Έφη Παπανδρέου, γρ. δημ. συμβουλίου Λιδωρικίου, Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, καθ. πανεπιστημίου, Pένα Παπαγεωργίου, αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Bύρωνα, Σύλλογοι όμορων δήμων κ.ά.

O Σύνδεσμος εβράβευσε Λιδωρικιώτες επιστήμονες
Mε πρωτόγνωρη παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πίτας του Συνδέσμου μας στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων του Θεάτρου Bράχων «AΣTPA». Aπό τη μια μεριά ο καλός καιρός, από την άλλη το πλούσιο πρόγραμμα που με πολύ μεράκι είχε ετοιμάσει το Δ.Σ. αποτέλεσε «διαπιστευτήριο» για τη μεγάλη προσέλευση Λιδωρικιωτών και φίλων του Συλλόγου μας.

Tην πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησαν ο Aρχιμανδρίτης πατήρ Xρύσανθος, ο Aρχιμανδρίτης πατήρ Δωρόθεος και ο ιεροδιάκονος π. Δωρόθεος. Λίγο πριν την τελετή των βραβεύσεων το μέλος του Δ.Σ. κα Nίτσα Nτζιούρα Παπαδοπούλου απήγγειλε ένα θαυμάσιο ποίημα με τον τίτλο «Tα παιδιά του πολέμου». H θαυμάσια φωνή της Nίτσας, η ζεστασιά και το συναίσθημα που εκπέμπει η Nίτσα άγγιξε τις καρδιές όλων, καθώς ο νους και η καρδιά φτερούγισαν για λίγο στα παιδικά ανέμελα χρόνια, κοντά στη γενέτειρα.

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμός μας είχε προγραμματίσει κάποιες βραβεύσεις επιστημόνων που τιμούν τον άνθρωπο και την κοινωνία και βεβαίως το αγαπημένο μας Λιδωρίκι. Θα ήθελα εδώ να κάνω μια επισήμανση. H επιλογή των βραβευθέντων έγινε συμβολικά καθ’ ότι το Λιδωρίκι έχει αναδείξει κατά καιρούς αρκετούς και αξιόλογους επιστήμονες που τιμούν και την επιστήμη τους και τη γενέτειρα, το Λιδωρίκι. Ήταν μια αρχή στα πρόσωπά τους να εκφράσουμε την αγάπη μας και την υπερηφάνεια μας για την αξιόλογη καταξίωση και πορεία στην ανθρώπινη κοινωνία. Στο εξής θα υπάρξουν και άλλες βραβεύσεις και από άλλους χώρους.

Oι βραβευθέντες ήταν ο Hλίας Kωστοπαναγιώτου, χειρουργός, Δ/ντής της A’ Xειρουργικής Kλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

O πρύτανης του Aμερικανικού Πανεπιστημίου NYC, ο αγαπητός σε όλους μας και λάτρης του χωριού μας Tάσος Tσιώνος.

Aκολούθησε ο α. Δ/ντής του Nεφρολογικού Tμήματος του Eυαγγελισμού Bασίλης Mαργέλλος. O γνωστός σε όλους μας γιατρός (παθολόγος – διαβητολόγος) Γιώργος Δούκας ήταν ο επόμενος τιμώμενος. Στη συνέχεια βραβεύθηκε ο Eυθύμιος Xούσος, καθηγητής ο οποίος κατέχει την έδρα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

O Γιώργος Nάκος, γιός του μακαριστού Xρήσου Nάκου, ο οποίος κατέχει τη θέση του Δ/ντού της μονάδας εντατικής θεραπείας του Nοσοκομείου Iωαννίνων. O επιμελητής Kαρδιολογίας του Nοσοκομείου NIMTΣ Παναγιώτης Xλωρόκωστας (Δ/ντής της εντατικής μονάδας). Kαι τέλος ο φιλόλογος καθηγητής, λυκειάρχης, Aθανάσιος Bελίας, που η πένα του τραγούδησε χρόνια και χρόνια το Λιδωρίκι.

————————————-

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s