Δωρίδα : δεν έχουν γίνει τίποτα στα χωριά μας

 

Ευπάλιο,  12.12.2010

 Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Δωρίδας συμπεριλαμβάνεται στους ελάχιστους δήμους που έχουν ένα τεράστιο, για τα οικονομικά τους μεγέθη, πλεόνασμα και ένα πολύ μικρό ποσό να μεταφέρεται από οφειλές του προηγούμενου έτους. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2012 ήταν σχεδόν 2.600.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές του δήμου που δεν πρόλαβαν να εξοφληθούν είναι 2.800.000 ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά αποδεικνύεται ότι ο δήμος αυτός, αν και μικρός χωρίς υπηρεσίες, είναι από τους υγιέστερους οικονομικά ΟΤΑ, ενώ έχει μια αξιοζήλευτη Οικονομική Υπηρεσία, όπου με την κύρια ευθύνη της λειτουργίας της να ανήκει στον προϊστάμενο της κ. Φώντα Χασούρα και υπό την υψηλή εποπτεία του Αντιδημάρχου κ. Κώστα Αντωνόπουλου, έχει συντελεστεί ένα οικονομικό θαύμα.

.

Η Δημοτική Αρχή, τα δυο προηγούμενα χρόνια είχε επιλέξει να ξεχρεώνει παλιές οφειλές που προέκυπταν από τη συνένωση των καποδιστριακών δήμων, που έφταναν σχεδόν στο 1 εκ ευρώ. Αυτό το χρέος έχει φύγει και έχει συγκεντρωθεί ένα αξιόλογο ποσό στο ταμείο. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ευσταθίου, είχε προ καιρού δηλώσει με καμάρι στην εφημερίδα μας, ότι στα ταμεία υπάρχει η μισθοδοσία των υπαλλήλων για ένα ολόκληρο έτος. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής ανασφάλειας, η Δημοτική Αρχή κάνει «καβάτζα» για να μην κινδυνεύσει η λειτουργία του δήμου.

Αυτό, από όποια λογική και να το δει κανείς είναι μια πολύ καλή σκέψη, διότι όλα είναι ρευστά και δεν ξέρει κανένας τι του ξημερώνει. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα και «πονοκέφαλο» στους πολιτικούς προϊσταμένους του δήμου. Η προσπάθεια της όσο το δυνατόν καλύτερης οικονομικής διαχείρισης, οδήγησε αφενός σε αδράνεια στο επίπεδο των έργων, αφετέρου σε ρήξη με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, που επί δυο χρόνια οι περισσότεροι δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα τούβλο ή ένα λιθάρι σε μια μπασιά.

Η άποψη των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Δωρίδας αποτυπώνεται ενδεικτικά στο σημερινό μας άρθρο, αφού και από τις δηλώσεις τους φαίνεται η δυσαρέσκειά τους προς τη Δημοτική Αρχή. Οι περισσότεροι πρόεδροι είναι των Δημοτικών Κοινοτήτων είναι ήδη στα κάγκελα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικοί αιρετοί που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του νύν Δημάρχου χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα. Ο διαχωρισμός φυσικά αφορά, αυτούς που στο χωριό τους έγινε έργο την προηγούμενη διετία και αυτούς που δεν έγινε τίποτε. Από αυτό και μόνο βλέπουμε ότι η στάση της Δημοτικής Αρχής δεν ισότιμη προς όλα το Τοπικά Διαμερίσματα.

Επιπλέον, οφείλουμε να καταγράψουμε κάτι φοβερά εντυπωσιακό. Πρόεδροι, κυρίως της πλειοψηφίας, μας μεταφέρουν και το αποτυπώνουμε, ότι βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας για τη μη χρηματοδότηση έργων, από πλευράς του δήμου, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό, σαφώς και δεν είναι αληθές και δε μπορεί να αποτελέσει σοβαρή δικαιολογία, όταν στο τέλος του 2012 στα ταμεία βρίσκονται σχεδόν 3 εκ, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή, υπήρχαν ακόμη περισσότερα.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δωρίδα ήταν από τους ελάχιστους δήμους που το 2012 χρηματοδότησε πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία. Μπορεί τα 33.000 ε περίπου που διατέθηκαν συνολικά για επιχορηγήσεις, να μην είναι πολύ μεγάλο ποσό, αλλά και οι πρόεδροι εξίσου μικροποσά, ακόμη και της τάξης των 2.000 ε, ποσό που διεκδικούν οι περισσότεροι πρόεδροι.

Η ΩτΦ ξεκινά από σήμερα διάλογο με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ξεκινώντας από το δήμο Δωρίδας και θα ακολουθήσει ο δήμος Δελφών. Από τις πρώτες τοποθετήσεις φαίνεται καθαρά η αγανάκτηση της πλειονότητας των προέδρων, για τη στάση της Δημοτικής Αρχής και τα έργα που έχουν ζητήσει και που μεταφέρονται ακριβώς τα ίδια από ΣΑΤΑ σε ΣΑΤΑ.

.

Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου

Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου – Δημήτρης Δημόπουλος

«Αυτό δεν είναι δήμος, είναι κωλοχανείο»

Πολύ δυσαρεστημένος από τη Δημοτική Αρχή, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου κ. Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος με ιδιαίτερα «αιχμηρά» λόγια, τονίζει πως δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως στο χωριό του. «Αυτό δεν είναι δήμος, είναι κωλοχανείο. Θέλουνε «κλωτσιές» δήμαρχος και αντιδήμαρχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει πως ακόμα και στην καθημερινότητα της Τοπικής Κοινότητας, συντηρεί στην ουσία το χωριό από την τσέπη του. Ο ίδιος επεσήμανε σε δηλώσεις του, πως εφόσον δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 και του 2012, αναγκαστικά θα προτείνει τα ίδια. Κλείνοντας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή τόσο τα χωριά όσο και ο δήμος βρίσκονται υπό το μηδέν. Αξίζει να αναφέρουμε πως μερικά από τα έργα που είχε εντάξει η Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι οι υψομετρικές μελέτες οδών – σύνταξη πινάκων εφαρμογής προϋπολογισμού 9.523,10 ευρώ, η μελέτη για τοπογραφικές εργασίες για πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως προϋπολογισμού 9.349,96 ευρώ, καθορισμός Ρ.Γ. οδού Θράκης προϋπολογισμού 4.000 ευρώ, η αισθητική αναβάθμιση κεντρικού δρόμου από δημοτικό σχολείο -τρυπητή (βελτιώσεις πεζοδρομίων-ασφαλτόστρωση) προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

.

Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου – Δημήτρης Λακουμέντας

«Πολλά έπρεπε να γίνουν αλλά τελικά δεν έγιναν»

«Δυστυχώς για τρίτη χρονιά καταθέτουμε το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα», τονίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου κ. Δημήτρης Λακουμέντας, επισημαίνοντας πως δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο από αυτά που είχαν προτείνει το 2011 και το 2012. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως έπρεπε να είχαν γίνει κάποια πράγματα στο χωριά, τελικά όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτα από τα προγραμματισμένα. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε γενικές γραμμές υπάρχει καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, έχει όμως πολλά παράπονα σε ότι έχει σχέση με τα έργα. Μερικά από τα έργα που είχε εντάξει η Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου στο Τεχνικό της Πρόγραμμα είναι η κατασκευή τεχνικών έργων άρδευσης προϋπολογισμού 2.200 ευρώ, η αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου πεδινών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα προϋπολογισμού 7.000,00 ευρώ, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βελτίωσης εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων προϋπολογισμού 4.800 ευρώ, μελέτη αρχιτεκτονική κατασκευής πεζοδρομίων προϋπολογισμού 1.200 ευρώ, τοπογραφική μελέτη Ρ.Σ. και σύνταξη πράξης αναλογισμού οδού 28ης Οκτωβρίου προϋπολογισμού 6.500 ευρώ, επισκευή κλίμακος προς το κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου προϋπολογισμού 7.000 ευρώ και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Γυμνασίου – Λυκείου προϋπολογισμού 7.000. Να σημειώσουμε πως ο κ. Λακουμέντας αναμένεται να τεθούν προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 όλα τα έργα, που είχαν συμπεριληφθεί στα Τεχνικά Προγράμματα του 2011 και του 2012, αφού δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από αυτά.

.

.

Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας

Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας – Παναγιώτης Καπεντζώνης

«Έχουν γίνει αρκετά έργα. Θέλει κυνήγι για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα»

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Τοπικών Κοινοτήτων της Δωρίδας, στη Γλυφάδα, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Καπεντζώνης, έχουν γίνει έργα στο χωριό του, όπως για παράδειγμα η δημοτική οδοποιία, η κτηματογράφηση όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη, εργασίες στο κτίριο του ΚΕΠ (έργο που μπήκε στη θέση της επισκευής της στέγης του δημοτικού κτιρίου) καθώς και κάποιες παρεμβάσεις στην παραλία, όπου το χειμώνα αντιμετωπίζει η Κοινότητα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ο κ. Καπεντζώνης επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι στην οργάνωσή του ενώ σε ότι αφορά την καθυστέρηση των έργων, θεωρεί πως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει Τεχνική Υπηρεσία. Ωστόσο όπως ο ίδιος αναφέρει για να «κερδίσει» ένας Πρόεδρος έργα χρειάζεται τρέξιμο και κυνήγι, κάτι που έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος ο κ. Καπεντζώνης, αν κρίνουμε από την ποσότητα έργων που έχουν προχωρήσει στη Γλυφάδα. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα, τονίζει πως βρίσκονται σε καλό επίπεδο και ότι σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά τα 5μηνα που έχει πάρει ο Δήμος. Κλείνοντας ανέφερε πως η συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου είναι άψογη.

.

Τοπική Κοινότητα Πενταπόλεως – Νίκος Γκόλφης
«Δεν προχωράνε τα έργα»

Αν και η συνεργασία μου στα προβλήματα της καθημερινότητας με τη Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε καλό επίπεδο, σε ότι αφορά τα έργα κάπου το χάνουμε», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πενταπόλεως κ Νίκος Γκόλφης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα, ενώ από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 έγιναν ελάχιστα έργα. Ο ίδιος τονίζει πως υπάρχει μεγάλο θέμα με τα έργα αφού δεν προχωράει σχεδόν κανένα. Ωστόσο στο καινούριο Τεχνικό Πρόγραμμα θα προτείνει σίγουρα την ένταξη κατασκευής κάποιων τοιχίων και την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων αλλά και δύο έργα που δεν προχώρησαν το 2012, που αφορούν στην ύδρευση της Κοινότητας.

.

Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου

Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλιάς – Θανάσης Χαϊδεμένος

«Δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα»

«Υπάρχει ένα απόλυτο κενό στα έργα», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλιάς κ. Θανάσης Χαϊδεμένος, ο οποίος αν και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα του χωριού, αφού όπως τονίζει έχει άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ωστόσο σε ότι αφορά τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Ο κ. Χαϊδεμένος προτίθεται να προτείνει τα ίδια έργα που είχε εντάξει στα Τεχνικά Προγράμματα του 2011-2012 και πιο συγκεκριμένα τη συντήρηση δύο πηγών, τη συντήρηση του Κοινοτικού Καταστήματος, τη μετατροπή της αποθήκης (παλιός συνεταιρισμός) σε Μουσείου έκθεσης παλαιών αντικειμένων και την κατασκευή τοιχίων.

.

Τοπική Κοινότητα Βραΐλας – Θανάσης Γεωργουσόπουλος
«Δεν έχει γίνει τίποτα στο χωριό. Ο δήμαρχος λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα»

Θετικά κρίνει την συνεργασία του με την Δημοτική Αρχή Δωρίδας ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραΐλας κ. Θανάσης Γεωργουσόπουλος, ο οποίος τονίζει πως δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα και παράπονο. Ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο στην κοινότητα και από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα, ενώ «δικαιολογώντας» στην ουσία τον Δήμαρχο, υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν λεφτά στο Δήμο. Ο κ. Γεωργουσόπουλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 για την Κοινότητά του,. επιθυμεί οπωσδήποτε να δοθεί ένα τέλος στο έργο της ύδρευσης που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το χωριό, την επισκευή της παιδικής χαράς, κάποιες τσιμεντοστρώσεις και τοποθέτηση κολόνων φωτισμού.

.

Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων

Τοπική Κοινότητα Αρτοτίνας – Βασίλης Κάππας
«Είναι ο 3ος χρόνος που διανύουμε και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ»

Δυσαρεστημένος από την πορεία των έργων εμφανίζεται όμως και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτίνας κ. Βασίλης Κάππας ο οποίος τονίζει πως δυστυχώς από τα έργα που είχε οραματιστεί να υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Όπως ο ίδιος τονίζει, δυστυχώς δεν έχουν πέσει καθόλου χρήματα στο χωριό, και το μόνο που έχει γίνει από την αρχή της θητείας είναι μία τσιμεντόστρωση η οποία στοίχησε ελάχιστα χρήματα. «Ενοχλώ συνεχώς το δήμαρχο αλλά μου λέει πάντα «θα» και ότι δεν υπάρχουν χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο κ. Κάππας είναι ευχαριστημένος με τη συνεργασία του με τη Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά την καθημερινότητα, ωστόσο σε ότι έχει σχέση με τα έργα τονίζει πως διανύετε ο 3ος χρόνος και δεν έχει πάρει το χωριό ούτε ένα ευρώ. Κλείνοντας ξεκαθαρίζει πως θεωρεί αναγκαίο να πέσουν έστω και λίγα χρήματα στις Κοινότητες. Να σημειώσουμε πως ο κ. Κάππας θα εντάξει στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων και κάποια έργα οδοποιίας για την τοποθέτηση τοίχων αντιστήριξης και προστατευτικών μπαρών.

.

Τοπική Κοινότητα Ζοριάνου – Θανάσης Ανδρεόπουλος
«Υπάρχουν προβλήματα και στα έργα και στην καθημερινότητα»

Μέτρια χαρακτηρίζει τη συνεργασία του με τη Δημοτική Αρχή, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζοριάνου κ. Θανάσης Ανδρεόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπάρχουν προβλήματα τόσο στην υλοποίηση έργων όσο και στα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, ωστόσο επισημαίνει πως η κατάσταση αυτή δημιουργείται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεόπουλο το 2011 δεν έγινε απολύτως κανένα έργο, το 2012 εγκαταστάθηκε μια δεξαμενή που είχε αγοραστεί από τον πρώην δήμο Βαρδουσίων, καθώς και κάποιες ασφαλτοστρώσεις, και αυτό έργο συνεχιζόμενο από την προηγούμενη καποδιστριακή Δημοτική Αρχή. Για το 2013 πάντως, προγραμματίζει την ένταξη δύο τσιμεντοστρώσεων και μίας ασφαλτόστρωση γηπέδου.-

.

(-Αναδημοσίευση από, Amygdalia.gr )

————————————–

Advertisements

About Lidoriki

Νέα από το Λιδωρίκι, Κροκύλειο, Γκιώνα, ορεινή Δωρίδα
This entry was posted in ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s